Diskussionsoplæg

Kapitel I: Aktuel økonomisk politik

Kapitel I, Aktuel Økonomisk Politik, sammenfatter vurderinger og anbefalinger til den økonomiske politik, der er baseret på rapportens kapitel II, III og IV samt tidligere rappor­ter fra formandskabet. Anbefalingerne fokuserer primært på følgende områder:

  • Finanspolitikken i 2022 er lempet væsentligt siden forslaget til finanslov. På trods af krigen i Ukraine er der fortsat udsigt til høj beskæftigelse. Det vurderes derfor, at finanspolitikken burde være strammere, end den aktuelt ser ud til at blive.
     
  • Grænsen i budgetloven for den strukturelle saldo ser ud til at blive overskredet i 2022 som følge af ny politik. Dette er dog tilladt, da overskridelsen kan henføres til tiltag knyttet til covid-19.
     
  • I det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik er det aftalt at ændre underskudsgrænsen i  budgetloven til 1 pct. af BNP og udarbejde en 2030-plan med et saldomål på omkring -½ pct. I lyset af den demografisk betingede stigning i det offentlige underskud vurderes dette at være hensigtsmæssigt.
     
  • Et lavere rentefradrag vil give en mere neutral beskatning af kapital, hvor satsen for rentefradraget f.eks. kan sænkes til 22 pct. Dette bør dog ske gradvist, så husholdningerne har tid til at tilpasse sig.
     
  • Regeringen har præsenteret et udspil til en CO2-afgift, hvor regeringen foreslår nedslag i afgiften for specifikke brancher. En uensartet afgift på CO2 vil fordyre klimapolitikken.
     
  • Hjælpepakker i forbindelse med fremtidige epidemier bør være målrettet. For at gøre det muligt fremadrettet at gennemføre målrettede hjælpepakker bør de administrative systemer tilpasses til dette.
     
  • I Dansk Økonomi, efterår 2021 har formandskabet en række overvejelser om, hvad der er god skik for ministeriernes konsekvensvurderinger. Formandskabet vurderer, at der er basis for en bedre efterlevelse af denne anbefaling. Der er især forbedringspotentiale i forhold til at indføre kvalitetsvurderinger af konsekvensvurderinger.

Del af
Publikationens forside - Dansk Økonomi, forår 2019

Dansk Økonomi, forår 2022