Vismandsrapport

Kapitel III: Velstand og velfærd

Hovedbudskaber

  • Kapitlet anvender en specifik velfærdsindikator, som på teoretisk konsistent vis opgør velfærd ud fra forventet forbrug, levetid, fritid
     
  • Danmark rangerer højere blandt 24 OECD-lande målt ved velfærdsindikatoren end ved BNP pr. indbygger
     
  • Geografiske forskelle mellem landsdele i Danmark er mindre målt ved velfærdsindikatoren end ved disponibel indkomst
     
  • Den geografiske ulighed har i perioden 2008-19 været stigende målt ved disponibel indkomst. Der er imidlertid ikke tegn på stigende geografisk ulighed målt ved velfærdsindikatoren.
Kilde ...

Kapitel III kort fortalt

Befolkningens velstand og velfærd fylder meget i sammenligning mellem såvel lande som landsdele. Hvor er det bedst at blive født, og hvordan måles det? For at svare på sådanne spørgsmål benyttes BNP pr. indbygger ofte som sammenligningsmål. BNP måler alene økonomisk produktion og er dermed et mål for velstand, mens meget andet kan have betydning for den velfærd, man kan forvente at opnå gennem livet.

Mens måden velstand opgøres på er relativt veletableret, har der de seneste årtier været en debat om, hvorvidt fokus skal skiftes fra måling af økonomisk produktion til i stedet at fokusere på måling af velfærd. Velfærd er et langt mere mangfoldigt begreb end økonomisk velstand målt ved BNP eller indkomst. Kapitlet bidrager til debatten ved at anvende en specifik velfærdsindikator, der på teoretisk konsistent vis opgør velfærd ud fra forventet forbrug, levetid og fritid samt ulighed i forbrug såvel som fritid.

Kapitlets beregninger af velfærdsindikatoren for 24 højindkomst-OECD-lande viser, at lande med højt BNP pr. indbygger også typisk har høj velfærd. Sammenhængen er dog ikke perfekt, og Danmark rangerer for eksempel højere blandt de 24 lande målt ved velfærdsindikatoren end ved BNP pr. indbygger.

Opgjort ud fra den gennemsnitlige disponible indkomst er der markante forskelle på tværs af landsdele i Danmark. For eksempel er der højest disponibel indkomst i Region Hovedstaden, mens den i Vestjylland er godt 17 pct.point lavere end i Region Hovedstaden, jf. figur 1.

FIGUR 1 Velstand og velfærd på tværs af Danmark

F23_Kapitel III figur 1

Anm: Figuren viser hhv. disponibel indkomst og velfærdsindikatoren baseret på personers fødested. Alle mål er opgjort relativt til Østjylland i 2019.
Kilde: Egne beregninger på baggrund af registerdata.

De geografiske forskelle bliver imidlertid mindre målt ved velfærdsindikatoren end målt ved disponibel indkomst. Ud fra velfærdsindikatoren er der ikke højere velfærd i Region Hovedstaden sammenlignet med flere af de øvrige landsdele, og velfærden vurderes eksempelvis højere i Vestjylland end i Region Hovedstaden. Resultaterne peger således i retning af, at den geografiske ulighed overvurderes, når den alene vurderes ud fra indkomstforskelle frem for et bredere mål for velfærd, som inddrager flere faktorer af betydning for individers velbefindende.

I perioden 2008-19 har der været en tendens til øget ulighed mellem landsdelene opgjort ud fra disponibel indkomst, jf. figur 2. Ud fra velfærdsindikatoren er der imidlertid ikke tegn på stigende ulighed mellem landsdelene. Det er dermed afgørende, om vurderingen af udviklingen i geografisk ulighed på tværs af Danmark foretages på baggrund af disponibel indkomst eller velfærdsindikatoren.

FIGUR 2 Velstand og velfærd på tværs af Danmark

F23_Kapitel III figur 2

Anm: Figuren viser standardafvigelser af hhv. disponibel indkomst og velfærdsindikatoren baseret på personers fødested i 2008 og 2019. Standardafvigelserne angiver, hvor meget landsdelene spreder sig fra gennemsnittet.
Kilde: Egne beregninger på baggrund af registerdata.

Del af
Publikationens forside - Dansk Økonomi, forår 2019

Dansk Økonomi, forår 2023