Produktivitet 2021

Kapitel I: Aktuel økonomisk politik

Kapitlet præsenterer formandskabets vurderinger af den aktuelle økonomiske politik. Der tages afsæt i analyser i såvel denne som tidligere rapporter.

De første tre afsnit omhandler håndteringen af den aktuelle coronakrise, hvor der dels er fokus på håndteringen af sundhedskrisen og dels fokus på de tiltag, der er foretaget til at afhjælpe de økonomiske konsekvenser. Det anbefales, at hjælpepakkerne udfases i takt med, at nedlukningerne ophæves for at undgå langvarige negative konsekvenser for erhvervsdynamikken i Danmark.

Som et supplement til den direkte støtte i hjælpepakkerne har staten ydet en betydelig likviditetsstøtte i form af forlængede kredittider og direkte lån til virksomheder. Dette har delvist fortrængt privat finansiering i pengeinstitutterne. Den statslige likviditetsstøtte bør som udgangspunkt føres tilbage til det normale i takt med, at de nuværende lån skal tilbagebetales.

Den omfattende anvendelse af fjernundervisning det seneste år medfører en risiko for et læringstab blandt nogle grupper af elever. Hvis der viser sig at være et sådant tab, kan det få langvarige konsekvenser, hvorfor det er vigtigt at følge op på, om der har været et læringstab. I den forbindelse er det centralt, at de nationale test er sammenlignelige med tidligere år for at kunne vurdere elevernes kunnen.

Kapitlet har desuden fokus på generelle økonomiske emner af særlig betydning for produktiviteten og indeholder en vurdering af den aktuelle klimapolitik og den politiske aftale om grøn omstilling af personbilerne. Endelig indgår politikanbefalinger baseret på analysen i rapportens kapitel IV om byers betydning for produktiviteten.

Del af
Publikationens forside

Produktivitet 2021