Vismandsrapport

Kapitel I: Aktuel økonomisk politik

Kapitel I, Aktuel Økonomisk Politik, sammenfatter vurderinger og anbefalinger til den økonomiske politik, der er baseret på rapportens kapitel II og III og tidligere rappor­ter fra formandskabet. Anbefalingerne fokuserer primært på følgende områder:

  • Covid-19 og hjælpepakker: Formandskabet finder det hensigtsmæssigt, at det er aftalt at lade de fleste hjælpepakker udløbe som oprindeligt planlagt, og anbefaler, at likviditets- og låneordninger afvikles som planlagt.
     
  • Finanspolitik: Finanspolitikken i 2022 bør strammes, så aktivitetsvirkningen i forhold til 2019 bevæger sig i retning af at være neutral for væksten, fremfor at have en lempelig virkning, som der aktuelt er lagt op til.
     
  • Boligmarkedet: Det vurderes fortsat, at der ikke er et akut behov for at gribe ind i prisdannelsen på boligmarkedet.
     
  • Underskudsgrænse og 2030-plan: Et saldomål på -½ pct. kombineret med en underskudsgrænse på 1 pct. vurderes at være økonomisk forsvarligt.
     
  • Arbejdsmarkedet og regeringens reformudspil: Regeringen foreslår en række tiltag på arbejdsmarkedsområdet, særligt inden for dagpengesystemet. Grundlæggende reformer rettet mod at øge det effektive arbejdsudbud bør baseres på grundige strukturelle overvejelser og ikke konjunkturbetingede rekrutteringsudfordringer.
     
  • Infrastruktur: Den samfundsøkonomiske rentabilitet bør vurderes ved alle større infrastrukturprojekter.
     
  • Udflytning af uddannelser: Formandskabets tidligere analyser indikerer, at uddannelsesmobiliteten i yderområder er på mindst samme niveau som i resten af landet.
     
  • Klimapolitik: Omkostningerne ved at opnå klimalovens målsætninger minime­res ved hurtigt og troværdigt at annoncere en ensartet beskat­ning af alle nettoudledninger af drivhusgasser. Det er derfor hensigtsmæssigt, at regeringen i sit reformudspil foreslår at sænke den almindelige elafgift.
Del af
Publikationens forside - Dansk Økonomi, forår 2019

Dansk Økonomi, efterår 2021