Kapitel II: Konjunktur og offentlige finanser

Hovedbudskaber
  • Den globale økonomiske udvikling har i en periode været afdæmpet, men der er udsigt til tiltagende global vækst i de kommende år.
     
  •  En betydelig del af den danske eksport og værditilvækst i de seneste år kan tilskrives merchanting og processing (M&P). I de kommende år ventes M&P-aktiviteterne fortsat at bidrage betydeligt til væksten.
     
  • Der ventes fremgang i dansk økonomi i de kommende år, også eksklusive M&P-aktiviteterne. Den fortsatte fremgang forventes at indebære et forhøjet kapacitetspres på det danske arbejdsmarked i de kommende år.
     
  • Finanspolitikken for 2024 er blevet mere lempelig siden vurderingen i Dansk Økonomi, efterår 2023. De gunstige konjunkturudsigter og det aktuelle kapacitetspres tilsiger, at en strammere finanspolitik vil være passende.

Kapitel II kort fortalt

Den globale økonomi har i en periode været præget af afdæmpet vækst, hvor specielt europæiske lande som Tyskland og Sverige har været i en periode med omtrent stilstand. Der er imidlertid udsigt til fornyet fremgang, hvilket blandt andet kan tilskrives reallønsfremgang, lavere energipriser og udsigten til pengepolitiske lempelser.

Den danske økonomi har ikke i samme grad oplevet en aktivitetsafdæmpning, hvilket skal ses i lyset af medicinalindustriens vækst de seneste år. Den fortsatte vækst i Danmark har blandt andet vist sig ved, at beskæftigelsen fortsat er steget, og i februar 2024 var beskæftigelsen knap 30.000 højere end implicit forventet i Dansk Økonomi, efterår 2023. Den aktuelle beskæftigelse vurderes at være 3 pct. over det strukturelle niveau.

I juni offentliggør Danmarks Statistik hovedreviderede tal for nationalregnskabet. Hovedrevisionen kan medføre betydelige revisioner i datagrundlaget for prognosen, hvilket understreger, at opgørelsen af BNP samt prognoseskøn er forbundet med ekstraordinær usikkerhed. 

M&P-aktiviteter har været med til at holde væksten i dansk BNP oppe i de seneste år. I de kommende år forventes der dog en mere bredt funderet fremgang. Den indenlandske efterspørgsel forventes at blive understøttet af reallønsstigninger, faldende renter og boligprisfremgang. Der forventes desuden også høj vækst i eksporten ekskl. M&P-aktiviteter, hvilket delvist kan tilskrives medicinalindustrien og genåbningen af Tyra-feltet.

Beskæftigelsesfremgangen har medført et stort beskæftigelsesgap, og udsigten til tiltagende vækst i de kommende år indebærer et fortsat betydeligt pres på det danske arbejdsmarked. En række andre indikatorer for pres på arbejdsmarkedet, såsom ledighedsgap og forholdet mellem ledige stillinger og ledige, er dog aftaget mere end beskæftigelsesgap og indikerer et mindre pres på arbejdsmarkedet. Forskellen skal ses i lyset af den fortsat høje tilgang af arbejdskraft fra udlandet, som øger det opgjorte gap, men ikke nødvendigvis bidrager til at øge kapacitetspresset.

Finanspolitikken for både 2024 og 2025 vurderes at være ekspansiv. Samlet set vurderes finanspolitikken at øge aktiviteten med 0,8 pct.point i 2024 i forhold til 2023. Trods den mere lempelige finanspolitik vurderes de finanspolitiske målsætninger at være opfyldt. I forhold til Dansk Økonomi, efterår 2023 er der en lille forbedring af den strukturelle saldo i 2030.  

Den aktuelle konjunkturvurdering tilsiger, at finanspolitikken bør være stram. Det er dog vanskeligt at kvantificere præcist, hvor meget finanspolitikken bør strammes på nuværende tidspunkt. Der vurderes imidlertid at være tilstrækkelig sikkerhed om retningen. 

TABEL: Hovedtal i prognosen

 2023 2024 2025 2030a)
BNP (realvækst i pct.)1,92,61,51,3
Beskæftigelsesgap (pct.)2,52,92,40,0
Offentlig saldo (pct. af BNP)3,11,31,0-0,1
Strukturel offentlig saldo (pct. af BNP)1,00,6-0,1-0,1
BNP på eksportmarkeder (realvækst i pct.)1,11,42,01,9

a) Sidste søjle viser niveauet i 2030 for beskæftigelsesgap, offentlig og strukturel saldo. For BNP i Danmark hhv. sammenvejet i aftagerlande vises den gennemsnitlige årlige vækst fra 2025 til 2030.
Anm.: BNP på eksportmarkeder dækker over Danmarks ni væsentligste eksportmarkeder, som i aftagende rækkefælge er: Tyskland, USA, Sverige, Norge, Storbritannien, Holland, Kina, Frankrig og Polen.
Kilde: Danmarks Statistik, ADAM’s databank, Macrobond og egne beregninger.
 

FIGUR: Beskæftigelsesudvikling

Figur BNP

 

 

 

 

 

 

 

Anm.: Figuren viser lønmodtagerbeskæftigelsen opregnet til nationalregnskabets årsniveau for   beskæftigelsen. Seneste observation er februar 2024. Derefter er vist en implicit månedsprofil, som er i overensstemmelse med beskæftigelsesskønnene på årsniveau.
Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken samt ADAM’s databank og egne beregninger.

Del af
Publikationens forside - Dansk Økonomi, forår 2019

Dansk Økonomi, forår 2024