Økonomi og Miljø 2017

Kapitel III: Ægte opsparing

Hovedbudskaber

  • Ægte opsparing er et mål for udviklingen i nationalformuen i bred forstand, inklusive miljø- og naturgoder. En bæredygtig udvikling forudsætter, at den ægte opsparing ikke er negativ, således at kommende generationer har mindst lige så gode forbrugsmuligheder som de nuværende. Den ægte opsparing for Danmark har i perioden i gennemsnit været på 4½ pct. af BNP.
     
  • Den ægte opsparing er gået fra at udgøre ca. -3 pct. af BNP i 1980 til ca. 16 pct. af BNP i 2015. Den positive udvikling skyldes primært faldende luftforurening og en stigende finansiel opsparing.
     
  • Overordnet set har natur- og miljøgoder, herunder ressourcerne i Nordsøen, klimagasudslip, fisk- og skovbestande, bidraget negativt til den ægte opsparing igennem hele perioden. Menneskeskabte kapitalgoder, som humankapital samt fysisk og finansiel kapital, har derimod givet et positivt og stigende bidrag.

  • Nogle natur- og miljøgoder kan potentielt nærme sig kritiske grænser, der ikke kan overskrides uden betydelig og uoprettelig skade på velfærden. Formandskabet vurderer, at der især er en risiko for dette for udledningen af drivhusgasser og forringelsen af biodiversitet.

Kapitel III kort fortalt

Den ægte opsparing opgør udviklingen i nationalformuen i bred forstand inklusive værdien af miljøgoder, naturressourcer og humankapital. En nationalformue, der ikke aftager over tid, indebærer, at udviklingen er bæredygtig. Ægte opsparing er dermed en vigtig indikator for bæredygtighed.

Opgørelsen i dette års rapport fra Formandskabet af De Økonomiske Råd viser, at den ægte opsparing de seneste 35 år har udviklet sig i en stadig mere bæredygtig retning.

Det største positive bidrag til den ægte opsparing kommer fra humankapitalen, målt som investeringer i befolkningens uddannelse. De største negative bidrag kommer fra helbredsomkostninger forbundet med luftforurening samt de forventede skadesomkostninger ved klimaforandringer.

Det har ikke været muligt at inddrage alle goder i opgørelsen, der potentielt kan påvirke danskernes velfærd, nu og i fremtiden. To vigtige udeladte faktorer er nedgangen i biodiversitet og stigningen i forventet levealder i befolkningen, som formentlig har påvirket den ægte opsparing i hver sin retning. De udeladte kapitaltyper kan potentielt være lige så vigtige for den ægte opsparing som de medtagne aktiver.

Et vigtigt bidrag til den ægte opsparing kommer fra ressourcerne i Nordsøen. Der er i øjeblikket fornyet opmærksomhed omkring beskatningen af udvindingsvirksomhederne. Formandskabet vurderer, at der er et spillerum for en højere beskatning af den overnormale profit fra Nordsøressourcerne, og at det er mulighed for at indrette en mere neutral beskatning.

Kapitlet er en opdatering og udvidelse af Formandskabets opgørelse af den ægte opsparing fra 2012. Sammenlignet med den tidligere analyse vurderes udviklingen over en længere tidsperiode, ligesom der også er foretaget data- og metodemæssige opdateringer.

Del af
Publikationens forside - Økonomi og Miljø 2017

Økonomi og Miljø 2017