Sixpack

De seks retsakter, som sixpacken består af, var en stramning af Stabilitets- og vækstpagten. Den væsentlige nyskabelse er introduktion af begrebet "makroøkonomisk ubalancer".

I december 2011 trådte nye regler for økonomisk styring i EU i kraft. Det gjaldt blandt andet  stramning af regelsættet i Stabilitets- og vækstpagten. Den indeholdt seks direktiver/regulativer - deraf navnet ”sixpack”, jf. også fakta-boksen nederst på siden.

Makroøkonomiske ubalancer

For Danmark er den væsentligste konsekvens af sixpacken, at EU har indført overvågning af makroøkonomiske ubalancer. Ideen bag dette er erfaringerne fra finans- og gældskrisen, hvor store makroøkonomiske ubalancer fik lov til at blive opbygget i flere lande - med efterfølgende konsekvenser for de offentlige finanser.

Makroøkonomiske ubalancer i Danmark

I 2012 udførte Kommissionen en analyse af dansk økonomi på baggrund af deres "Alert Mechanism Report". Det blev vurderet, at Danmark oplevede makroøkonomiske ubalancer, især mht. husholdningernes gæld og konkurrenceevnen. Disse ubalancer blev dog ikke bedømt uforholdsmæssige store, og der blev derfor ikke åbnet en procedure mod Danmark. I 2013 var vurderingen grundlæggende den samme, og i 2014 blev det vurderet, at de makroøkonomiske udfordringer i Danmark ikke længere udgjorde en betydelig makroøkonomisk risiko.   

Link til dybere analyse for Danmark i 2012

Kilde ...

Hvis EU-Kommissionen vurderer, at der er store makroøkonomiske ubalancer i et land, kan rådet sende landet i Excessive Imbalance Procedure (EIP) og dermed pålægge det at gennemføre tiltag, der sigter på at rette op på ubalancerne indenfor en given tidsramme.

Hvis rådet vurderer, at landet har levet op til sine forpligtelser, men at de makroøkonomiske ubalancer stadig eksisterer, så vil proceduren blive sat i bero. Først når rådet vurderer, at der er foretaget de nødvendige foranstaltninger, og når der ikke længere vurderes at være uforholdsmæssige store ubalancer, så vil landet komme ud af procedure.

I sidste ende kan et (euro)land blive pålagt sanktioner, hvis landet ikke lever op til henstillingerne. Konkret skal EU-Kommissionen årligt udarbejde en rapport ("Alert Mechanism Report") baseret på et scoreboard (”måltavle”) af indikatorer. Der er 11 indikatorer, heriblandt betalingsbalancens løbende poster, eksportmarkedsandel, nominelle enhedslønomkostninger og huspriser. Det skal være med til at identificere lande, hvor det er nødvendigt med en dybere analyse, jf. også faktaboksen om Danmark til højre.

De dybere analyser udgør fundamentet for eventuelle yderligere tiltag og dermed om, hvorvidt medlemslandet oplever uforholdsmæssige store makroøkonomiske ubalancer, som udløser en henstilling under EIP. En advarselslampe for en af indikatorerne vil dog ikke per automatik udløse en konklusion om en uforholdsmæssig stor ubalance – der tages også højde for anden relevant information.

Find yderligere information om de makroøkonomiske ubalancer og de dertil knyttede procedurer, herunder det omtalte "Scoreboard" i faktaboksen nederst på siden.

Andre elementer i sixpacken

De øvrige elementer af sixpacken vedrører primært mere overvågning af budgetprocessen. Samtidig indebærer sixpacken, at udviklingen i den offentlige gæld vejer lige så tungt som udviklingen i underskuddet med hensyn til afgørelser om et land skal i "procedure" (EDP - Excessive Deficit Procedure). En korrigerende procedure kan nu lige såvel indledes som følge af et for højt gældsniveau som et for højt underskud.

Sixpacken stiller også krav om løbende offentliggørelser af en række regnskabsbaserede nøgletal samt opgørelser af offentlige forpligtelser. Det gælder blandt andet:

  • Månedlige regnskabstal for den statslige økonomi
  • Kvartalsvise regnskabstal for kommunernes og regionernes økonomi
  • En samlet opgørelse af de offentlige garantiforpligtelser.
     

Fakta og mere information

Sixpacken består af seks EU retsakter:

  • Direktiv 2011/85/EU om krav til medlemsstaternes budgetmæssige rammer
  • Forordning 1173/2011 om en effektiv håndhævelse af budgetovervågningen i euroområdet
  • Forordning 1174/2011 om håndhævelsesforanstaltninger til at korrigere uforholdsmæssigt store makroøkonomiske ubalancer i euroområdet
  • Forordning 1175/2011 om ændring af forordning 1466/97 om styrkelse af overvågningen af budgetstillinger samt overvågning og samordning af økonomiske politikker
  • Forordning 1176/2011 om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer
  • Forordning 1177/2011 om ændring af forordning 1467/97 om fremskyndelse og afklaring af gennemførelsen af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud.

Læs mere om sixpack på EU-Kommissionens hjemmeside (på engelsk); læs om makroøkonomiske ubalancer og det dertil knyttede "Scorecard" her (på engelsk).

Med sixpacken skal en række regnskabsbaserede nøgletal løbende offentliggøres. De danske tal ligger på Økonomistyrelsens hjemmeside.