Vismandsrapport

Kapitel III: Ufaglærtes tilknytning til arbejdsmarkedet

Hovedbudskaber

  • Kapitlet undersøger, hvorfor andelen af langvarigt offentligt forsørgede har været stigende siden årtusindeskiftet blandt ufaglærte med dansk baggrund. Den generelle tendens i befolkningen i den arbejdsdygtige alder er, at andelen af langvarigt offentligt forsørgede er faldende.

  • Ændringer i offentlige forsørgelsesordninger kan have bidraget til den stigende andel offentligt forsørgede bandt ufaglærte

  • Det er uklart om beskæftigelsesmulighederne for ufaglærte med dansk baggrund er blevet dårligere

  • Sammensætningen af gruppen af ufaglærte med dansk baggrund har ændret sig så en større andel har karakteristika, der er forbundet med lav arbejdsmarkedstilknytning

Kapitel III kort fortalt

Det seneste par årtier har andelen, som er offentligt forsørgede – kortvarigt såvel som langvarigt – været faldende for de fleste befolkningsgrupper. For ufaglærte med dansk baggrund er andelen af langvarigt offentligt forsørgede imidlertid vokset markant siden årtusindeskiftet.

Én mulig forklaring på den stigende andel langvarigt offentligt forsørgede blandt de ufaglærte med dansk baggrund er, at der er gennemført ændringer af forsørgelsessystemet, som har gjort det nemmere eller mere attraktivt at modtage offentlig forsørgelse. Især pga. udbygningen af fleksjobordningen kan det ikke udelukkes, at ændringerne i forsørgelsessystemet samlet set kan have bidraget til stigningen i andelen af langvarigt offentligt forsørgede blandt de ufaglærte.

En anden mulig forklaring på, at en større andel ufaglærte med dansk baggrund er langvarigt offentligt forsørgede, er, at beskæftigelsesmulighederne for denne gruppe er blevet dårligere. Baseret på en gennemgang af den eksisterende forskning om virkningerne på arbejdsmarkedet af den teknologiske udvikling, den økonomiske globalisering og indvandring kan det dog ikke entydigt konkluderes, at de ufaglærte med dansk baggrund har oplevet en reduceret efterspørgsel efter deres arbejdskraft.

En tredje mulig årsag til, at andelen af langvarigt offentligt forsørgede blandt ufaglærte med dansk baggrund er steget, er, at sammensætningen af gruppen af ufaglærte har ændret sig siden årtusindeskiftet. Der er i dag en større andel af ufaglærte med dansk baggrund, der har karakteristika, der er forbundet med svag tilknytning til arbejdsmarkedet.

Analysen i kapitlet viser, at det er sandsynligt, at ændringen i sammensætningen af gruppen af ufaglærte har medvirket til, at en større andel blandt ufaglærte med dansk baggrund er langvarigt offentligt forsørgede i dag end ved årtusindeskiftet. Analysen viser desuden, at der er tegn på, at personer med de karakteristika, som i højere grad kendetegner ufaglærte end uddannede, har lavere sandsynlighed for at være i job i dag end tidligere.

Ufaglærtes beskæftigelsesfrekvens er markant lavere end beskæftigelsesfrekvensen blandt uddannede. I kapitlet præsenteres resultaterne af en ny analyse, som estimerer beskæftigelseseffekten af at gennemføre en erhvervsuddannelse for unge uden en afsluttet ungdomsuddannelse.

For de ufaglærte unge, som har en høj beregnet sandsynlighed for at gennemføre en erhvervsuddannelse, estimeres det, at en erhvervsuddannelse i gennemsnit øger beskæftigelsessandsynligheden med omkring 10 pct.point. Dette estimat kan dog være et overkantsskøn, idet der kan være faktorer, som påvirker både beskæftigelsessandsynligheden og uddannelsestilbøjeligheden, som analysen ikke tager højde for.

Tiltag, der øger ufaglærtes tilskyndelse til eller mulighed for at tage en erhvervsuddannelse, vil højst sandsynligt primært påvirke uddannelsesbeslutningen for de mest uddannelsesparate ufaglærte. Derfor er den estimerede beskæftigelseseffekt for ufaglærte med høj uddannelsessandsynlighed mere relevant end den gennemsnitlige estimerede beskæftigelseseffekt af erhvervsuddannelse for hele gruppen af ufaglærte.

Del af
Publikationens forside - Dansk Økonomi, forår 2019

Dansk Økonomi, efterår 2018