Skal vi indføre skat på ejendomsværdistigninger? Ja! og vi har metoden

Kan en skat på ejendomsværdistigninger bidrage til at finansiere fremtidens velfærdsstat? Efter min vurdering er svaret: Ja! Alene på ejerboligmarkedet optjenes der i et gennemsnitsår ca. 20 mia. kr. i kapitalgevinster, selv når der tages højde for, at ejendomspriserne svinger meget over tid. Fra et samfundsøkonomisk synspunkt er der flere gode grunde til at beskatte disse gevinster.

For det første vil der i de kommende år blive færre erhvervsaktive til at forsørge et større antal ældre. Med et uændret skattesystem vil det kræve en skærpet beskatning af lønmodtagere og virksomheder, med mindre man ønsker at skære ned på de offentlige udgifter. En skat på ejendomsværdistigninger kan være med til at aflaste beskatningen af arbejds- og virksomhedsindkomster.

For det andet må vi forvente, at både arbejdskraft og kapital vil blive stadigt mere bevægelige over landegrænserne i takt med den fortsatte internationalisering af dansk økonomi. Et fortsat højt skattetryk på arbejdskraft og kapital kan i stigende grad føre til, at investeringer og den bedst kvalificerede arbejdskraft søger mod udlandet. Der er derfor behov for at flytte skattebyrden væk fra arbejdskraft og kapital over imod immobile kilder såsom jord og fast ejendom, der ikke kan flyttes ud af landet.

For det tredje indebærer den nuværende lave ejendomsværdiskat, at boliginvesteringer beskattes mere lempeligt end de fleste andre former for opsparing og investering. Det medfører, at en uforholdsmæssig stor del af danskernes opsparing kanaliseres over i boliginvesteringer på bekostning af aktive investeringer i erhvervslivet.

For det fjerde kan det forekomme paradoksalt, at enkeltpersoner som følge af den almindelige samfundsudvikling kan opnå store gevinster som følge af værdistigninger på fast ejendom samtidigt med, at mange almindelige lønmodtagere skal aflevere næsten to tredjedele af en ekstra arbejdsindkomst i indkomstskat.

Hvordan bør en skat på ejendomsværdistigninger så indrettes? De økonomiske vismænd har for nylig beskrevet en metode til beskatning af ejerboliggevinster, hvor kapitalgevinster beskattes i det omfang, de omsættes i forbrug. Metoden er detaljeret beskrevet i vismandsrapporten og vil blive kommenteret i en kronik her i avisen d. 12. december. Fordelen ved beskatningsmetoden er, at skatteyderne så at sige selv kan bestemme, om de vil betale skatten: Hvis de undlader at omsætte en kapitalgevinst i forbrug, bliver de ikke beskattet. Men hvis de ønsker at omsætte en kapitalgevinst i forbrug, må de aflevere en del af gevinsten i skat. Hvis man afviser en sådan form for skat, er det ensbetydende med en højere skat på arbejdsindkomst.

Øvrige publikationer i tilknytning til rapporten

Peter Birch Sørensen

Berlingske Tidende, 07. december 2005  
Skrevet i relation til